Onverklaarbaar

Sommige mensen geloven in onverklaarbare verschijnselen. Ik ook. Ik vind het bijvoorbeeld onverklaarbaar dat een biljartbal, die met links effect wordt gespeeld, naar links afbuigt in plaats van naar rechts. Ook eenvoudiger fenomenen, zoals het feit dat de lichtsnelheid 300.000 km/s bedraagt, zijn voor zover ik weet niet te verklaren. Om eerlijk te zijn denk ik dat er veel meer onverklaarbare verschijnselen bestaan dan verklaarbare.

Met deze overtuiging bevind ik mij in eigenaardig gezelschap. Mensen interpreteren onverklaarbare verschijnselen namelijk graag op het religieuze of occulte vlak. In principe heb ik daar geen probleem mee; als de wereld zulke dingen bevat als goden of geesten, dan zij dat zo. En mocht het zo zijn dat God bestaat, dan reken ik Hem zonder meer tot de onverklaarbare verschijnselen. Eerlijk is eerlijk. Maar zo wil onze occulte medemens het spelletje niet spelen.

Bijvoorbeeld: iemand zegt dat het onverklaarbaar is, dat tijdens een avondje geesten oproepen plotseling een bekertje op een bord heen en weer begint te schuiven. Die persoon vindt dat helemaal niet onverklaarbaar. Die heeft zijn verklaring al lang en breed klaar. Het is de geest van Tante Jannie, die dat bekertje een zet geeft. Maar als Tante Jannie inderdaad boven het Ouija bord rondzweeft en aan dat bekertje zit te sjorren, dan is het schuiven van het bekertje juist heel goed verklaarbaar. Het is immers Tante Jannie die dat doet. Als een occult aangelegd persoon zegt dat iets onverklaarbaar is, dan bedoelt hij dus niet dat er geen verklaring voor is, maar dat we voor de verklaring ervan aangewezen zijn op de door hem aangehangen theorie.

Dit soort valsspelen is eigenlijk wetenschappelijk verboden, maar omdat er geen wetenschappelijke politie is, heb je toch mensen die het doen. Intelligent Design werkt op precies dezelfde manier. Zoals alle theorieën vertoont de evolutietheorie gaten. Het is evolutionair gezien bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat de instinctieve neiging van muggen om luid zoemend rond het oor te vliegen niet is uitgestorven. Intelligent Design weet raad met zulke verschijnselen. Zij vult die gaten ook op met een soort Tante Jannie, maar dan groter. Die heeft de muggen speciaal zo gemaakt om jou ‘s nachts uit je slaap te houden.

Zo’n benadering speelt in op het feit dat mensen moeilijk kunnen accepteren dat er voor de meeste verschijnselen geen verklaring is. Paradoxaal genoeg kunnen diegenen, die de mond vol hebben van mysterieuze zaken, het echte mysterie niet aan.